Energie besparen tussen de seizoenen?

Met de komst van de zomer hebben we steeds meer behoefte aan een lekkere, koele binnentemperatuur. Waar we aan de hand van de “Zet ook de knop om” campagne begin dit jaar de vraag kregen om te verwarmen tot 19 graden, zouden we nu liever willen koelen.

Maar let op! Door te koelen tot bijvoorbeeld 20 graden gebruik je niet alleen meer energie, maar heb je ook meer kans op een dode zone. Dit heeft alles te maken met het veranderen van de seizoenen. 

Wanneer de seizoenen veranderen komt er een moment dat de installatie omschakelt van verwarmen naar koelen. De installatie dient hierop te anticiperen door de wisselende buitentemperatuur en gewenste binnentemperatuur. Wanneer de temperaturen van deze omschakeling te dicht bij elkaar liggen kan een installatie gaan pendelen. Als het te koud is gaat deze over op verwarmen en vice versa. Daarom is een dode zone van belang om ervoor te zorgen dat deze overgang niet te snel gaat.

Wat is een dode zone? Bij een dode zone van een thermostaat is de installatie als het ware ‘in rust’. Het systeem schakelt namelijk pas in tussen verwarmen en koelen bij een afwijking van bijvoorbeeld meer dan 4˚C (instelbaar) van de ingestelde ruimtetemperatuur.

Even een voorbeeld: 

De ruimte-thermostaat is ingesteld op 20˚C. De temperatuur in de ruimte is op dat moment lager. Er stroomt warm water door de leidingen, totdat de gewenste temperatuur is bereikt. In de middag verwarmt de zon de ruimte. Hierdoor loopt de temperatuur op. Pas wanneer de ruimtetemperatuur is opgelopen tot 24˚C schakelt de installatie om, van verwarmen naar koelen. Vanaf dat moment gaat er gekoeld water door de leidingen stromen om de ruimte te koelen.

Met een programma als InsiteReports is direct te zien of een installatie juist is ingesteld. Hierdoor kunt u optimaal profiteren en energie besparen. 

Ontdekken of uw installatie juist staat ingesteld? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op zodat wij u samen met InsiteReports kunnen helpen!

Vorige
Vorige

De basis van de LoRa techniek

Volgende
Volgende

InsiteView is vernieuwd!