Deventer Ziekenhuis: de zorg verbeteren met innovatie, gebouwinstallaties beheren met InsiteSuite

Als lid van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen zet het Deventer Ziekenhuis sterk in op innovatie. Het ziekenhuis maakt volop gebruik van slimme technologische toepassingen om de zorg te verbeteren.

Ook het gebouwbeheer is op een slimme manier geautomatiseerd. Al sinds 2008, toen het huidige pand in gebruik werd genomen, monitort en bedient het Deventer Ziekenhuis zijn gebouwinstallaties met InsiteSuite.

Overal overheen kijken

“De ketels, de warmtepompen, de klimaatregeling”, somt technisch beheerder Han Dijkslag op. “Maar ook de lichtregeling, de weerstandmeters en de koelkasten in de labs. We gebruiken het pakket voor alles waar regeltechniek bij komt kijken. Je kunt er apparaten van allerlei fabrikanten aan koppelen. Van de meetinstallatie tot de klimaatinstallaties. Zo kunnen we als het ware overal overheen kijken.” 

deventer_ziekenhuis.jpeg

Priva en LON

Hoe ging de implementatie destijds? “Vloeiend. Twee jaar voor de oplevering van het pand waren we hier al aan het werk voor de inbedrijfstelling, dus dan leer je het gebouw en het pakket natuurlijk al goed kennen. We zijn begonnen met het klimaatsysteem, waarvoor InsiteSuite de informatie uit Priva haalt. Daarna hebben we de hele naregel-omgeving ingericht, op basis van LON-technologie.” 

 
Je kunt veel in de software zelf wijzigen of anders inrichten. Daardoor ben je minder afhankelijk van een leverancier of helpdesk.
— Han Dijkslag, technisch beheerder Deventer Ziekenhuis
 

Scala aan software

“We begonnen met InsiteView, vrij snel daarna kwam ook InsiteReports erbij”, vervolgt Han. “En we gebruiken ook alle andere tools en modules die erbij horen. InsiteServer, InsiteHistory voor het opslaan van historische data, de uitmeldcliënt voor het stroomlijnen van meldingen, de wizard waarmee je makkelijk plaatjes kunt maken… Het hele scala aan software.” 

Analyseren, rapporteren en corrigeren

“Doordat we inzicht hebben in historische data, kunnen we analyses en rapportages maken. Kijken of we qua energiehuishouding redelijk bezig zijn. En zien we dingen scheef gaan, dan kunnen we correcties doorvoeren. We hebben hier bijvoorbeeld een warmtepompsysteem met een pieklastketel. Die reageert onder meer op de buitentemperatuur. Zien we die ketel ’s avonds branden terwijl het buiten nog geen vijf graden onder nul is? Dan weet je dat er iets niet klopt en kunnen we meteen op zoek naar de oorzaak. Dat kan een storing zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand die de instellingen heeft aangepast.” 

Deventer ziekenhuis2.jpg

Nuttig voor verschillende groepen gebruikers

Niet alleen Han en zijn directe collega’s hebben de voordelen van InsiteSuite inmiddels ervaren. De hele organisatie profiteert ervan: “Het systeem is nuttig voor verschillende groepen gebruikers. Het verplegend personeel kan er de temperatuur en zonwering mee bedienen. Onze servicetechnici gebruiken het voor onderhoudsmeldingen en het stellen van diagnoses. Af en toe is er de milieucoördinator die data wil. En de managers van de laboratoria bewaken er zelf de temperatuur van hun koelkasten mee.”

 
We gebruiken het pakket voor alles waar regeltechniek bij komt kijken. Je kunt er apparaten van allerlei fabrikanten aan koppelen.
— Han Dijkslag, technisch beheerder Deventer Ziekenhuis
 

Iedere gebruiker z’n eigen vensters

En zijn al die verschillende gebruikers net zo enthousiast over het systeem als hij zelf? “Ik heb er nog nooit iets slechts over gehoord. Af en toe heeft iemand natuurlijk wel wat uitleg nodig, maar als ik de vensters op een fatsoenlijke manier aanmaak, dan komen er weinig vragen. We hebben voor ieder type gebruiker eigen vensters. Zo krijgt de verpleging bijvoorbeeld plattegronden met ruimtes te zien waarop ze kunnen klikken om de zonwering te bedienen en de temperatuur te regelen, maar zien ze in het laboratorium alleen de status en regeling van de koelkasten. Dat werkt heel intuïtief.” 

Toveren

“Een groot voordeel van het pakket vind ik de flexibiliteit. Je kunt veel in de software zelf wijzigen of anders inrichten. Daardoor heb je snel iets aangepast en ben je minder afhankelijk van een leverancier of helpdesk. Er zitten veel foefjes in. Naarmate je er langer mee werkt, leer je de ins en outs van het pakket steeds beter kennen en word je steeds zelfstandiger in het benutten van de mogelijkheden. Inmiddels kunnen we er echt mee toveren.”

Vorige
Vorige

Energiebesparingsplicht? InsiteSuite voldoet ook als EBS (energieregistratie- en bewakingssysteem)

Volgende
Volgende

Week van de gebouwautomatisering: bezoek de online conferentie