ReDo geeft bewoners inzicht in hun energieverbruik met behulp van InsiteSuite

‘Vastgoed energiek verduurzamen’, luidt de missie van ReDo. Dat doet het bedrijf onder meer door verwarmingsketels in appartementencomplexen over te nemen van VvE’s.

“Oude of slechte ketelhuizen, die nodig verduurzaamd moeten”, legt technisch directeur Jos Beunen uit. “Die nemen wij over, we verduurzamen de installatie en vervolgens leveren we warmte als dienst aan de bewoners. We moeten daarom een goede monitoring van het energieverbruik hebben, want de inkoopprijs van energie is essentieel voor het rendement van onze projecten.”

Verdienmodel: minder energieverbruik

Het verdienmodel van ReDo is volledig gebaseerd op de vermindering van het energieverbruik, legt Jos uit: “Wij zeggen: de maandelijkse kosten die je nu hebt, die betaal je aan ons en wij indexeren ieder jaar met 1 procent. Een VvE hoeft daardoor zelf niets te investeren. Onze investering en beheerkosten moeten we halen uit de daling van het energieverbruik; meestal 20 tot 25 procent. Lukt dat niet, dan hebben we een issue. We stellen daarom voor elke installatie een streefverbruik in, dat we scherp moeten kunnen monitoren.”

CASE-REDO.jpg

Individueel verbruik monitoren met InsiteSuite

“Dat monitoren van al die installaties doen we met Priva”, vervolgt Jos. “Maar bewoners willen ook hun individuele verbruik monitoren. Dat is ook een verplichting vanuit de ACM. Al die mensen toegang geven tot de historische Priva-data, dat gaat ‘m niet worden. Dat kan niet op een eenvoudige manier. Die data halen we daarom binnen in InsiteSuite. Op het dashboardje dat we daarin hebben gebouwd, krijg je als bewoner alleen de voor jou relevante data te zien. Het verbruik per maand, afgezet tegen vorige maand, tegen dezelfde maand in het vorige jaar en tegen het gemiddelde van jouw complex.”

 
Een goede monitoring van het energieverbruik is essentieel voor het rendement van onze projecten.
— Jos Beunen, technisch directeur ReDo
 

Straks ook een totaaloverzicht van de collectieve installaties?

“We beheren nu 42 installaties en dat worden er steeds meer; op dit moment hebben we 200 projecten in de pijplijn. Nu is het voor ons nog te behappen om op maandag één voor één door al die installaties heen te lopen. Maar eigenlijk zou ik daar ook een totaaloverzicht van willen hebben. Al die installaties in één dashboard. Volgens mij moet dat ook in InsiteSuite kunnen, daarover zijn we op dit moment in overleg.”

Steeds meer gebruikers: ‘een app zou ideaal zijn’

Door al die nieuwe projecten zal het aantal gebruikers dat via MijnReDo inlogt op de dashboard-omgeving ook hard groeien, voorziet Jos. “Op dit moment gebruiken we het pakket voor 700 adressen, maar volgend jaar zullen daar zo’n 2.000 adressen bij komen. Tegen die tijd zou het ideaal zijn als mensen ook via een app inzage kunnen krijgen in hun verbruik.”

 
InsiteSuite is misschien wel een van de best bewaarde geheimen op het gebied van gebouwbeheer.
— Jos Beunen, technisch directeur ReDo
 

Best bewaarde geheim

“InsiteSuite kan essentieel veel”, sluit Jos af. “Dat zie je eigenlijk pas als je erin duikt. Het pakket is wat dat betreft misschien wel een van de best bewaarde geheimen op het gebied van gebouwbeheer. We zouden er zelf ook nog meer mee kunnen dan wij op dit moment doen, daar ben ik heilig van overtuigd.”

Vorige
Vorige

InsiteView: van inzicht naar regie

Volgende
Volgende

ASR: InsiteSuite-gebruiker (én fan) van het eerste uur