Dit is alles wat je moet weten over LoRa in combinatie met een gebouwbeheersysteem 

Als (technisch) gebouwbeheerder ben je verantwoordelijk voor het comfort van de eindgebruiker en goedwerkende technische installaties. Tegelijkertijd wil je installaties zo optimaal mogelijk laten presteren om de levensduur te verlengen en onnodige kosten zoveel mogelijk te reduceren. Een gebouwbeheersysteem (GBS) kan hierbij helpen. In dit artikel alles over LoRa, een veelgebruikte techniek en hoe deze techniek je kan helpen bij het besparen van gas, elektriciteit en water.  

LoRa is een manier om over meerdere kilometers kleine datapakketjes (van 0,3 tot 27 kbit/s) te versturen. Daarmee is het een echte Internet of Things toepassing. Specifiek in zijn functies, laag in snelheid, maar zeer betrouwbaar op grote afstanden.  

Binnen de software van het gebouwbeheersysteem van InsiteSuite zetten we LoRa in om data te collecteren, te bewaren en te visualiseren. Om data te ontsluiten uit installaties is een betrouwbare verbinding nodig. Dit kan op 2 manieren: door een sensor aan te sluiten met een kabel of een draadloze oplossing zoals een LoRa verbinding te realiseren. Wij bepalen vaak smen met de klant wat een goede keuze is in de techniek. Is een kabel trekken de snelste oplossing of heeft LoRa mogelijk geen bereik. Een maatoplossing is dan een vereiste. Voor snelle toepassingen met minimale inzet qua fysieke aanpassingen in het gebouw adviseren wij een LoRa verbinding, in tegenstelling tot het trekken van een kabel, een kostbare investering. LoRa is vaak een passende en kosten efficiënte oplossing waarbij een module meer dan 5 jaar data kan zenden op slechts 2 batterijen.  

Gas besparen 

Met de gas- en energieprijzen die regelmatig schommelen en de huidige wet- en regelgeving is het vrij logisch om te besparen op het gasverbruik. Uiteindelijk zal het gasverbruik namelijk zoveel mogelijk verminderd moeten worden. De koppeling met een gebouwbeheersysteem kan hierbij helpen, doordat je niet alleen inzicht krijgt in hoeveel er wordt verbruikt, maar ook waar en wanneer in het gebouw.  

Het gasverbruik wordt inzichtelijk gemaakt door een pulsemeter of een slimme meter die reeds aanwezig is. De pulsmeter wordt geplaatst op de analoge gasmeter. Deze meet de rotaties van het telwerk en genereert pulsen. Deze wordt gekoppeld aan een LoRa transmitter, die de data via een LoRa gateway doorgeeft aan onze cloudserver. De cloudserver verwerkt deze data in overzichtelijke dashboards. Zo kan je focussen op het verbeteren van verbruik en mogelijke verspilling van het gas op een slimme en efficiënte manier.  

Verminderen elektraverbruik 

Naast het verminderen van het gasverbruik, kan met behulp van een gebouwbeheersysteem ook het elektraverbruik worden verminderd. Om meer inzicht te krijgen in het elektraverbruik ben je waarschijnlijk wel bekend met de slimme meter. Deze leest het elektraverbruik uit en vertaalt het totaalverbuik vervolgens naar een overzichtelijke rapportage.  

Eigenlijk net zoiets als wij doen met onze InsiteReports software. Waar zit dan het verschil tussen een slimme meter (die je waarschijnlijk al hebt) en InsiteReports?  Met de module InsiteReports  splitsen we de grootte hoeveelheid data op in kleinere stukken. Hierdoor krijg jij antwoord op de volgende vragen: 

  • Op welke momenten wordt er energie verbruikt?  

  • Is er apparatuur aanwezig die pieken veroorzaakt in het verbruik? 

  • Wat is het sluimerverbruik?  

  • Zijn er op dat moment gebruikers aanwezig in het gebouw? 

  • Past het verbruik bij het pand/de ruimte of wijkt deze af? 

  • Is dit te verklaren of kunnen we onnodig elektraverbruik voorkomen?  

Bewust watergebruik 

Gas- en energieverbruik is bij veel bedrijven gebruikelijk om te monitoren. Dit wordt ook steeds meer een verplichting vanuit de overheid denk aan de EBS en GACS. Water is een verbruik dat vaak wordt vergeten. Zonde! Want door het waterverbruik te monitoren breng je het complete verbruik van je gebouw in beeld. Daarnaast ben je met de steeds nijpender wordende waterhuishouding in Nederland voorbereid op de toekomst. Zo draag je als organisatie niet alleen jouw steentje bij op het gebied van duurzaamheid, maar ben je ook voorbereid op hoge kosten.  

Wist je bijvoorbeeld dat de prijs van drinkwater dit jaar al met gemiddeld 10% is gestegen? 

In Nederland bestaat het grootste deel van ons waterverbruik uit drinkwater. Om dit direct te verminderen zijn er een aantal praktische tips die je direct kunt toepassen. 

Om het totale waterverbruik op lange termijn te verminderen kan de LoRa watermeter worden gebruikt. Deze meter werkt hetzelfde als de pulsemeter voor het gas. De rotaties van het telwerk worden geteld en de data wordt doorgestuurd naar InsiteReports.  

Tip: Maak het waterverbruik zichtbaar voor gebruikers van het pand. Zo vergroot je het bewustzijn rondom waterverbruik. Denk bijvoorbeeld aan een watermeter naast de kraan in de keuken, bij het koffiezetapparaat of op het toilet. Of op een scherm via de slideshow in de centrale hal of kantine.

In InsiteReports wordt vervolgens een overzichtelijke rapportage gemaakt, waarmee we vervolgens samen kunnen kijken hoe het waterverbruik kan worden verminderd. Door de verzamelde data is de analyse een stuk makkelijker omdat we het gedrag in het gebouw in beeld hebben en hier direct op kunnen acteren.  

Even alles op een rijtje

Vandaag de dag zijn er een hoop kleinere maatregelen die je kunt nemen om gas, elektriciteit of water te besparen. Maar om het gedrag van technische installaties te kunnen sturen en op lange termijn in beeld te brengen is het belangrijk om te werken met het gebouwbeheersysteem en extra toegevoegde databronnen. Een veelgebruikte techniek om data uit installaties op te halen en te verwerken in een rapportagetool is LoRa. Een techniek die oplossingen aanbiedt voor besparing op gas, elektra en water. En dat besparen is niet alleen handig voor de portemonnee, maar ook beter voor de planeet.  

Vorige
Vorige

Hoe voorkom je een onverwacht, te hoog energieverbruik (netcongestie)? 

Volgende
Volgende

De basis van de LoRa techniek