Hoe voorkom je een onverwacht, te hoog energieverbruik (netcongestie)?
Netcongestie, een actueel onderwerp dat veel gebouwbeheerders vandaag de dag bezighoudt. Want als ik ga verduurzamen, hoe zorg ik er dan ook voor dat ik de groen opgewekte stroom ook optimaal kan gebruiken? In de technische sector hoor je op dit moment veel onrust over netcongestie, maar wist je dat 72% van de Nederlanders nog nooit heeft gehoord van deze term?
Netcongestie, ook wel bekend als netwerkcongestie: een situatie waarin de vraag de beschikbare middelen overstijgt, waardoor er vertragingen en verstoringen optreden. Dit kan zowel in het elektriciteitsnet, telecommunicatie en dataverkeer op het internet. Heb je meer stroom nodig dan beschikbaar en kom je hiermee boven het contractvermogen? Dan betaal je een boete.
Waar eerst enkel energiecentrales moesten voorzien in een combinatie van energie (uit andere landen), zijn nu zonne- en windenergie toegevoegd aan deze mix. Deze veranderende afname met warmtepompen, elektrificatie van industrieën en elektrische auto’s zorgt voor uitdagingen in het elektriciteitsnet.
De bestaande infrastructuur is bepalend voor de mogelijkheden om vraag en aanbod op elkaar aan te laten sluiten. In Nederland is het elektriciteitsnet zo ingericht dat hoogspanningsmasten en grondkabels aan elkaar worden verbonden met transformatorstations. Dit netwerk is op veel plekken nog verouderd en dient op sommige plekken verzwaard en uitgebreid te worden.
Samenvattend hebben we opwekking, transport en verbruik. Deze 3 elementen zorgen ervoor dat deze ‘netcongestie’ ontstaat:
Opwekking: op een dag met wisselende wolkendekking worden er ook wisselende hoeveelheden energie op het netwerk gezet, op een dag met veel zon in de zomer wordt er veel energie opgewekt maar is er minimale afname.
Transport: bij veel verbruik kan er maar een bepaalde hoeveelheid energie door een netwerk heen. Als de kabels te klein zijn, is er dus niet voldoende stroom beschikbaar om iedereen van energie te voorzien.
Verbruik: wanneer iedereen in de avond thuiskomt van het werk vindt er een hoge piek plaats in het verbruik. Neem als voorbeeld de winter, bij thuiskomst wordt het licht en de verwarming aangezet en wordt de elektrische auto opgeladen.
De zaken opwekking, transport en verbruik dienen in balans te zijn om netcongestie te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om onder je contractvermogen te blijven. Zowel met groene als grijze stroom. Zo voorkom je boetes of zelfs uitsluiting.
Software als InsiteReports kan je helpen om direct inzicht te krijgen in energieverbruik. Wanneer gebruik ik te veel en welke ruimte is er nog ‘beschikbaar’ om verder te verduurzamen? Wanneer je eenmaal hebt besloten om energieverbruik te monitoren is data met terugwerkende kracht in te zien. Hiermee kan het team van InsiteSuite je installatie beter inregelen zodat bepaalde energieverbruikers worden uitgeschakeld wanneer je ‘te veel’ stroom verbruikt. Hiermee blijf je makkelijker binnen de grenzen van het energiecontract.